minusta

Pääurakoitsija: rakennustyömaalla tehtävät työt Pääurakoitsija huolehtii kaikista rakennusalan palveluista, joita tarvitaan rakennuksen pystyttämiseen. Kun pääurakoitsija on saanut toimeksiannon, haluttu talo on yleensä valmis käyttöönotettavaksi. Tämä on mahdollista vain, jos pääurakoitsija siirtää joitakin tehtäviä aliurakoitsijoille neuvoteltuaan ensin omistajan kanssa. Useimmissa tapauksissa kokeneilla pääurakoitsijoilla on jo useita luotettavia yrityksiä, jotka toimivat alihankkijoina. Vaikka talon rakentamiseen ja valmistumiseen osallistuu useita osapuolia, pääurakoitsija on rakennuttajien ainoa sopimuskumppani. Urakoitsija ottaa myös vastuulleen yksittäisten ammattikuntien koordinoinnin ja siten myös vastuun puutostapauksissa. Tästä blogista saat selville, mitä palveluja pääurakoitsija tarjoaa ja mitä asioita sinun on syytä huomioida. Kerromme myös, mitä työ- ja palvelusopimus on, missä muodossa sen on oltava ja milloin sitä käytetään.

Haku

Kategoriat

arkisto

tag

Maanrakennustyöt luovat pohjan rakentamiselle

Vanha viisaus kuuluu, että hyvän talon rakentamiseksi perustusten täytyy olla ensin kunnossa. Tämä on eittämättä totta, mutta samalla on hyvä muistaa, että myös talon perustukset täytyy kiinnittää johonkin, itse maaperään. Onnistunut rakennusprojekti lähteekin liikkeelle maaperän kartoittamisesta ja sen muokkaamisesta rakentamista varten.

Mitä kuuluu maanrakennukseen?

Maanrakennustöillä tarkoitetaan rakentamiseen liittyviä töitä, kuten esimerkiksi maansiirtämistä, louhimista, raivaustöitä ja viherrakentamista. Niiden avulla luodaan perusta onnistuneelle rakennusprojektille, oli kyseessä sitten suuri infrastruktuuriprojekti, kuten tien tai tuotantolaitoksen toteutus tai ihan tavallisen omakotitalon rakentaminen.

Maanrakennustyöt on tärkeää suunnitella hyvin ja toteuttaa ammattimaisesti. Tällä tavoin säästytään turhalta työltä ja virheiltä, jotka voivat olla kalliita korjata jälkikäteen. Esimerkiksi huonosti tehty maaperätutkimus ja maaperän vahvistus voivat johtaa talon perustusten painumiseen ja talon rakenteiden vaurioitumiseen.

Ammattilaisen toteuttamat, hyvin suunnitellut maanrakennustyöt luovat kuitenkin luotettavan pohjan kestävälle omakotitalorakentamiselle.

Omakotitaloprojektin maanrakennuksen vaiheet

Omakotitalon maanrakennus lähtee liikkeelle maaperätutkimuksesta ja pintavaaituksesta. Näiden perusteella laaditaan perustamistapalausunto ja mahdollisesti pohjarakennussuunnitelma. Tämän jälkeen siirrytään itse maanrakennukseen ja kunnallistekniikan ja sähkön liittymien kytkemiseen. Perustusten ja mahdollisen kellarin teon jälkeen suoritetaan maantäyttö ja pihojen tasaus.

Maanrakennustyöt kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkasti ennen työn aloittamista. Kun LVI- ja sähköasennusten suunnittelu ja pihasuunnitelma käydään läpi hyvissä ajoin, säästytään usein monelta harmilta ja turhalta työltä. Myös maaperätutkimus on hyvä tehdä huolella. Sen avulla kartoitetaan, millaisia ja minkä painoisia rakenteita maaperä pystyy kantamaan, ja joudutaanko sitä esimerkiksi vahvistamaan jollain tavalla ennen rakentamisen aloittamista. Maaperätutkimuksen tuloksia kannattaa verrata alkuperäiseen rakentamisen suunnitelmaan, jonka jälkeen voidaan lyödä lukkoon lopullinen maarakennustöiden ja perustusten rakentamisen suunnitelma eli perustamistapalausunto.

Kun perustamistapalausunto on saatu valmiiksi, aloitetaan itse maanrakennustyöt. Ojituksille, LVI-putkille ja talon perustuksille kaivetaan omat tilansa. Tämän takia pihasuunnitelma kannattaakin tehdä hyvissä ajoin; pihan rakentamiseen liittyvät kaivuut voidaan tehdä kustannustehokkaasti samalla kerralla ja samalla myös varmistaa, että niille jää tilaa rakennusten perustusten lomaan. Tässä kohtaa tehdään myös tarvittavat maaperän vahvistustyöt esimerkiksi tiivistämällä maaperää tiivistysaineella.

Kun perustukset ja esimerkiksi mahdollinen kellari sekä ojitus ja LVI-liittymät on asennettu niille tarkoitetulle paikoille, alkaa maantäyttö ja pihojen tasaus. Maanrakennustyöt hoitaa ammattimaisesti myös Kaivuripalvelu J. Levonius Oy.

tag: